poniedziałek, 9 stycznia 2017

KOKOsanki bezglutenowe


Paleo jest jedną z diet, która przy insulinooporności (i nie tylko) idealnie się sprawdza. Dlatego też aby nie żegnać się na dobre ze słodyczami, odkrywam co chwila to nowe przepisy. Niektóre okazują się podbojami kulinarnymi, a inne... lądują w śmietniku.Przepis na Kokosanki należy do tych udanych. Takie domowe Bounty


Składniki:
  • 100g w.kokosowych
  • 50g kaszy jaglanej
  • 100ml mleka kokosowego
  • 2-3 łyżki miodu (ja nie dodaję)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50ml mleka sojowego 
  • orzechy migdały (według własnego upodobania)
Gotujemy kaszę jaglaną. Po ostygnięciu blendujemy ją, by masa była gładsza. Można też zblendować część wiórków koksowych do uzyskania lepszej konsystencji. Do mleka kokosowego dodajemy miód. Dorzucamy wiórki wraz z kaszą jaglaną. Mieszamy wszystko. I formujemy masę w małe kuleczki, które odstawiamy na ok.10minut do zamrażalnika.. Polewę robimy z gorzkiej czekolady, którą roztapiamy w garnuszku, dolewając odrobinę wody. Na koniec dodajemy mleko sojowe. Wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy kuleczki kokosowe się zwiążą, można polać je gorzką czekoladą. Powtarzamy mrożenie na 5-10 minut i GOTOWE.
By przedłużyć ich żywot, polecam przechowywać je w lodówce. Dodatkowo, dla większych łasuchów, można wsadzić do każdej kuleczki (przed zamrożeniem oczywiście) migdał. Pamiętajmy jednak, by uprzedzić gości przed skosztowaniem, by nie posypały się zęby.

Smacznego.








inne przepisy - link
kocie kubki - link
--------------------------------------------
zapraszam również na FB Kolorowanka.art oraz Instagram
zamówienia oraz wszelkie pytania proszę kierować pod adresem: biuro@kolorowanka.eu 

*wszelkie prawa zastrzeżone! drukowanie, powielanie i wykorzystywanie zdjęć dla własnych celów zabronione

4 komentarze:

  1. Wyglądają niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie. Syn jest na diecie bezglutenowej więc na pewno spróbujemy. Dzięki za pomysł ;-)

    OdpowiedzUsuń