środa, 12 sierpnia 2015

Vege Calzone




Składniki:
0,5 kg kalafiora (mrożony/świeży)
0,5 kg brokułów (mrożone/świeże)
ser tarkowany lub mozzarella
wędlina (np. pepperoni z pieprzem)
sól, pieprz, cukier, słodka papryka
bazylia, oregano
czosnek
oliwa z oliwek
mąka
drożdże (polecam w proszku)
pół szklanki mleka
woda

Ciasto

Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka. Dodać łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wraz ze szczyptą soli wymieszać w misce. Dodać rozpuszczone drożdże, oliwę oraz pół szklanki ciepłej wody. Wyrabiać przez ok. 10 - 15 minut, dosypując mąkę do momentu otrzymania nielepiącego się ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, oprószyć mąką, kolejno rozwałkowywać na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Nożem powycinać kwadraty o wymiarach ok. 12x12cm. Układamy je w formie stykających się rombów, na blaszce z papierem do pieczenia.


Sos
Duży słoiczek przecieru pomidorowego mieszamy z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Do smaku dodajemy świeżo zmielonym pieprzem, odrobinę soli, łyżeczkę cukru, słodką papryką, bazylią oregano (dużo tego :D) oraz łyżkę soku z cytryny. Dodajemy również 1 ząbek wyciśniętego czosnku. Proporcje dostosować do swojego upodobania :)

Przygotowanie
Warzywa gotować przez 8 minut w osolonej wodzie. Po ułożeniu na blaszce ciasta, smarujemy spód sosem. Posypujemy odrobiną sera. A następnie kładziemy swoje dodatki. W moim przypadku, to brokuły, kalafior i cebula. Dla moich mięsożernych panów dorzuciłam jeszcze plastry wędliny. Jeszcze raz smarujemy wszystko sosem i dosypujemy ser. Zewnętrzne rogi ciasta zawijamy Następnie zawijamy do środka, tak by jak najbardziej pokryły nasze składniki. Całość możemy jeszcze posmarować z zewnątrz ubitym białkiem z jajka oraz posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 220℃. Piec przez ok. 15-20min.
Podawać z sosem jogurtowym lub czosnkowym. Sztućce zbędne :D





Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A jak smakuje :D Powiem szczerze, że znowu mam zamiar się za to zabrać ;P Nie przejadło nam się to jeszcze ;)

      Usuń
  2. bardzo apetycznie to wygląda ; ) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Namawiam do przetestowania, bo palce lizać :D czekam na relacje ;)

      Usuń